Ce este noradrenalina, substanța-cheie din dosarul de la Spitalul Pantelimon din București: tratament de urgență pentru creșterea tensiunii arteriale (2024)

Anchete9 August 2024Alexandru Mihăescu• 4.225 vizualizări 1 comentariu

Noradrenalina este substanța-cheie din dosarul de la Spitalul Pantelimon din București. Procurorii acuză doi medici de la Pantelimon că ar fi redus ilegal doza de noradrenalină pentru pacienți aflați în stare gravă, ceea ce ar fi dus la moartea acestora.

Noradrenalina este utilizat in tratamentul de urgenta in situatiile in care este necesara cresterea imediata a tensiunii arteriale pana la valori normale, deoarece noradrenalina actioneaza ca un vasoconstrictor, potrivit informațiilor științifice disponibile.

Noradrenalina este vitală în situații de urgență pentru menținerea tensiunii arteriale. Utilizată pe termen scurt doar la adulți și sub strictă supraveghere medicală, joacă un rol esențial în terapia intensivă. Funcționează ca vasoconstrictor, micșorând vasele de sânge pentru a ridica presiunea arterială. Deși produsă natural de organism, suplimentarea este necesară în context de urgență. Injectomatele sunt dispozitive medicale avansate, similare cu seringi automate, care administrează medicamente pacienților într-un mod programat și controlat. Aceste aparate permit livrarea precisă a medicamentelor în cantități mici, reglate în mililitri pe oră, și sunt dotate cu memorie internă pentru a înregistra toate dozele administrate.

Prețul pentru o cutie cu 10 fiole de câte 4 ml este de 412 lei, potrivit unui site de specialitate.

Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă arată într-un comunicat de presă că ”noradrenalina este un medicament vasopresor folosit in stările de șoc in anumite doze recomandate iar ținta terapeutică este menținerea unei tensiuni arteriale medii (TAM) de cel puțin 65 mmHg. În cazul in care nu se atinge ținta suntem în fața unui ȘOC REFRACTAR la tratamentul vasopresor și se acceptă creșterea temporară (ore) a NA chiar la doze mamut sau asocierea unui alt medicament vasopresor de linia 2. Dacă nici așa nu se atinge ținta se revine la doza recomandata de ghiduri pentru ca este dovedit că mortalitatea crește proporțional cu dozele exccesive de NA administrată. Pe de altă parte neatingerea țintei de TAM pe o perioadă de câteva ore, prezice o mortalitate de 100%”.

Procurorii susțin că cele două doctorițe de la Spitalul Pantelimon ar fi provocat decesul unui pacient prin reducerea dozei de noradrenalină. În replică, Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă respinge acuzațiile.

Comunicatul integral al Societății Române de Terapie Intensivă:

În lumina evidențelor din literatura științifică și a ghidurilor internaționale de bună practică medicală, NORADRENALINA (NA) este un medicament vasopresor folosit in stările de șoc in anumite doze recomandate iar ținta terapeutică este menținerea unei tensiuni arteriale medii (TAM) de cel puțin 65 mmHg. În cazul in care nu se atinge ținta suntem în fața unui ȘOC REFRACTAR la tratamentul vasopresor și se acceptă creșterea temporară (ore) a NA chiar la doze mamut sau asocierea unui alt medicament vasopresor de linia 2. Dacă nici așa nu se atinge ținta se revine la doza recomandata de ghiduri pentru ca este dovedit că mortalitatea crește proporțional cu dozele exccesive de NA administrată. Pe de altă parte neatingerea țintei de TAM pe o perioadă de câteva ore, prezice o mortalitate de 100%. Din datele puse la dispoziție de Parchet rezultă clar că este vorba despre o cunoaștere incompletă a laturii medicale a cazului și că de fapt era vorba de un pacient profund hipotensiv (TAM 33-45 mm.Hg) cu șoc refractar aflat sub doze mamut de NA (15-20 ml / oră!) la care s-a revenit la o doză recomandată (1 ml/oră). Deci în nici un caz NU poate fi vorba de crimă / omor cu premeditare. Desigur, aceste argumente științifice trebuie integrate în ansamblul datelor medicale despre pacient (diagnostice de internare, complicații, patologii cronice coexistente, scoruri de severitate ale afecțiunilor, alte tratamente și intervenții, etc.) pentru o analiză medicală corectă și completă care să ofere organelor de justiție toate informațiile necesare pentru stabilirea adevărului. Corpul medical își dorește colaborarea cu sistemul de justiție pentru o analiză comună, transparentă și profesionistă atât a malpraxisului cât și a unor astfel de cazuri și regretăm absența în România a unui grup de experți medicali acreditați de sistemul de justiție care să poată oferi expertiză magistraților. Poate acest moment extrem de neplăcut va face ca și în România să fie adoptate reglementările legislative absolut necesare, prezente în legislația majorității țărilor europene, referitoare la acest domeniu extrem de sensibil. O asem*nea abordare pe viitor va reduce emoția socială, senzaționalul și oroarea cu orice preț, neîncrederea în sistemul medical, demonizarea și implicit timorarea și demotivarea medicilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Ce este noradrenalina, substanța-cheie din dosarul de la Spitalul Pantelimon din București: tratament de urgență pentru creșterea tensiunii arteriale (2024)
Top Articles
The Most Viral Costco Items Of 2024 So Far (RIP Churro)
KPMG Wiki (What is KPMG?)
Bashas Elearning
Craigslist Cars Augusta Ga
Flixtor The Meg
The Realcaca Girl Leaked
According To The Wall Street Journal Weegy
Craigslist Chautauqua Ny
FAQ: Pressure-Treated Wood
Uhcs Patient Wallet
Spartanburg County Detention Facility - Annex I
Buff Cookie Only Fans
Love In The Air Ep 9 Eng Sub Dailymotion
Payment and Ticket Options | Greyhound
Immortal Ink Waxahachie
Bx11
Wal-Mart 140 Supercenter Products
Missouri Highway Patrol Crash
Site : Storagealamogordo.com Easy Call
Huntersville Town Billboards
Brazos Valley Busted Newspaper
Village
Bennington County Criminal Court Calendar
What Are The Symptoms Of A Bad Solenoid Pack E4od?
Vivaciousveteran
14 Top-Rated Attractions & Things to Do in Medford, OR
Culver's.comsummerofsmiles
Xpanas Indo
Spectrum Outage in Queens, New York
Tinyzonehd
Shiny Flower Belinda
Kaliii - Area Codes Lyrics
Mchoul Funeral Home Of Fishkill Inc. Services
Rek Funerals
Ravens 24X7 Forum
Palmadise Rv Lot
CARLY Thank You Notes
Ticket To Paradise Showtimes Near Marshall 6 Theatre
Captain Billy's Whiz Bang, Vol 1, No. 11, August, 1920
America's Magazine of Wit, Humor and Filosophy
Blackstone Launchpad Ucf
How Does The Common App Work? A Guide To The Common App
Lamont Mortuary Globe Az
Expendables 4 Showtimes Near Malco Tupelo Commons Cinema Grill
Dancing Bear - House Party! ID ? Brunette in hardcore action
9294027542
Runescape Death Guard
Solving Quadratics All Methods Worksheet Answers
Electric Toothbrush Feature Crossword
Wvu Workday
99 Fishing Guide
Vrca File Converter
Gameplay Clarkston
Latest Posts
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated:

Views: 6023

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.